koningolavOmdat het nog heel lang duurt voordat we naar Zuid-Korea en Japan gaan (herfst), was ik voornemens in het voorjaar in m’n eentje op pad te gaan voor een korte solo-fietsvakantie. Er kwam echter iets anders op mijn pad en daarvoor ga ik binnenkort helemaal naar Trondheim in Noorwegen. Niet zozeer voor een fietsvakantie, maar voor een soort fietsvakantie-klus die alles te maken heeft met wandelroutes, pelgrims, Vikingen en Koning Olav…

Trondheim in Noorwegen was in de middeleeuwen net zo’n belangrijke pelgrimsbestemming als Santiago, Rome en Jeruzalem. De pelgrims liepen naar het graf van de heilige Olav in Nidaros, de oude naam van Trondheim. Sinds een aantal jaren zijn er diverse routes opnieuw toegankelijk gemaakt voor de moderne pelgrim.
Eén van die routes is het St. Olavspad door Zweden. Deze route is 580 km lang en een prachtige ‘coast to coast’ door Scandinavië. S:t Olavsleden zoals het pad officieel heet, is aangepast voor fietsers en sinds dit voorjaar geheel gemarkeerd. Het pad gaat over het platteland van Zweden en het Scandinavische hoogland via de bergen van Noorwegen naar Trondheim. Van deze fietsroute ben ik bezig een fietsroutegids te schrijven en uit te geven met medewerking van Ria Warmerdam, schrijfster van de Nederlandstalige wandelgids van deze route en met de Noorse Heidi Brimi, manager van Stiklestad Pilgrim Center in Noorwegen.

De fietsroutegids bevat overigens niet alleen het St. Olavspad in Zweden, ook het Noorse Olavspad in omgekeerde richting van Trondheim naar Oslo en een verbindingsroute van Oslo naar Selånger zullen hierin opgenomen worden. Dit hoop ik volgend jaar te realiseren.

En hoe dit alles op mijn pad kwam? Ik ken Ria van de beroepsvereniging voor muziekbibliothecarissen en heb haar een paar jaar geleden geholpen met haar website. Op een koude februari-avond was ik met Ria aan het eten in een restaurantje in een achterafsteegje in hartje Den Haag. En ergens tussen de happen door nam dit plan serieuze vormen aan.

Dinsdag 18 juni vertrek ik met de auto en fiets noordwaarts. Ik zal onderweg o.a. bij Hanne in Denemarken overnachten en op 21 juni bij Anders en Sofia in Zweden het Midzomernachtfeest vieren. Vervolgens rij ik naar Noorwegen waar ik de auto in Trondheim of Stiklestad zal laten staan.
Uiterlijk 12 juli wil ik weer thuis zijn.

Hej då!
Gea