Naar aanleiding van de vorige nieuwsbrief kreeg ik zoveel vragen, dat ik besloot, ze maar publiekelijk te antwoorden.

Minou1. And what about Remy??

Tja, we hebben sinds kort een kat, dus moet Remy op de kat passen!
Huh, jullie een kat? Yep. Een rode poes van 9 jaar en ze heet Minou (zo heette ze al). Op de foto zie je haar aandeel in de totstandkoming van de route. Maar even alle gekheid op een stokje, dit heeft een droevige reden.

Remy’s moeder is een maand geleden overleden en opeens stond ons leven op de kop en voelde het alsof we in een achtbaan terecht waren gekomen. Remy is het enige familielid - op een halfbroer in Amerika na - en afgezien van de emotionele kant van het verhaal, betekende de praktische kant dat we het plotseling heel druk hadden. Een boel administratie, binnen een maand een flat ontruimen en plotseling de zorg voor een hond en een poes. Voor de (bejaarde) hond hebben we nieuwe baasjes gevonden. En dat maffe rode poesenbeest blijft bij ons wonen (ze is zó leuk!). Als we langere tijd weg zijn, hebben we vaak oppas in ons huis en ook beide buren hebben aangeboden haar eten te geven als we weg zijn.

Maar goed, ik ga dus zonder Remy de hort op. Toen ik met dit plan op de proppen kwam, was hij gelijk enthousiast en zelfs een beetje verbaasd toen ik hem zei dat ik dit alleen zou doen als hij er volledig achter zou staan. ‘Wie ben ik om je aan de ketting te leggen?’, zei hij. ‘Als dit is waar je hart naar uit gaat, dan wil ik niets anders dan je daar in steunen’. Na het overlijden van zijn moeder zei ik: ‘als je wilt dat ik thuis blijf, dan blijf ik thuis’. Maar dat leek hem niet nodig en we zouden het aankijken. We hebben (met hulp) hard gewerkt en volgens Remy kan ik nu met een gerust hart weg en hij vind het prima dat de Heilige Olav mij vergezeld.

Overigens heeft Remy aangeboden om ook nu de nieuwsbrieven in het Engels te vertalen. Dat vind ik erg fijn, want zijn Engels is much better. Dat betekent wel dat de Engelse vertaling wat later verzonden zal worden.

vliegfiets2. Waarom met de auto?

Ja, dat rode koekblik is uiteindelijk het makkelijkst en het goedkoopst. In Zweden is OV+fiets lastig en vliegen is duurder (plus gedoe met fiets). Het vervoer er naar toe was even een puzzel. Vooral omdat ik nu alleen het noordelijke deel van de route ga fietsen. Als de hele route wordt gefietst, is het veel makkelijker om met het OV te gaan omdat er dan in Oslo of Göteborg gestart en geëindigd kan worden.
Ook combineer ik de reis met een paar bezoeken en dan is de auto een stuk flexibeler. Ik ga er wel heul lang over doen.

wandelgidsen olavspad3. Waar is de wandelgids verkrijgbaar?

Voor de wandelaars onder jullie: de Nederlandstalige gidsen van de beide Olavspaden zijn te koop bij reisboekhandels of bol.com. Deze routes worden uiteraard warm aanbevolen. Alle informatie, plus nog meer (bijv. andere pelgrimsroutes of wandelen rondom Amsterdam) staat op de site van Ria Warmerdam

fietsmethelm4. Uh, die Vikinghelm. Die klopt niet!

Ja, ik weet het, de helm in de header van de nieuwsbrief is niet zoals een echte Vikinghelm er uit ziet. De echte Vikinghelmen hadden niet eens horens (zie de afbeelding uit mijn vorige nieuwsbrief). Maar deze helm was mijn ‘trofee’ van mijn allereerste grote fietsreis in Denemarken, in 2007. Ik vond het wel een aardig idee deze te gebruiken als symbool voor een nieuw avontuur. De foto hiernaast is uit 2007, genomen na vijf weken solo-fietsen door Denemarken.

Zo, dat waren de FAQ'jes. Als er nog meer vragen zijn dan hoor ik het wel.
Hej då!
Gea