jjimjilbangWe zullen het eerlijk opbiechten. Als je wildkampeert, schiet een douche er bij in en na een aantal dagen ruiken we niet maar naar roosjes; ondanks het poets- en boenwerk met vochtige doekjes. De douchemogelijkheden zijn beperkt: alleen als we in een hotel zitten of op een camping staan. Let wel, een camping mèt een douche. Maar nu hebben we een warme douche gehad in een hele andere betekenis van het woord. Of toch niet?

We zijn lid van Warm Showers, een online community voor fietsreizigers die elkaar een slaapplek kunnen aanbieden. Dit kan een bed zijn in een logeerkamer, maar ook een bank of zelfs een plekje in de tuin om je tent op te zetten.
Het hele systeem is gebaseerd op wederzijdse gastvrijheid. Er komt geen geld aan te pas.
Wij hebben zelf inmiddels al vele gasten ontvangen, maar zelf zijn we nog nooit gast geweest omdat we niet goed zijn in plannen en nooit goed weten wanneer we waar zullen zijn. Toch leek het ons leuk om eens bij Koreaanse fietsers te logeren en zo kwamen woensdagavond we bij Mook en Ahgie terecht.
Deze veertigers hebben half Europa rond gefietst en wonen nu in een klein dorpje waar de rest van de bewoners ouder is dan zestig. Het huis is een prachtig authentiek Koreaans huis en we kregen letterlijk en figuurlijk een warme douche.
Ze wonen bij een natuurreservaat, de Upo Wetlands, een moerasgebied waar Ahgie in een vogelopvangcentrum werkt. 's Avonds, tijdens de duisternis, maakten we een wandeling door het gebied om vuurvliegjes te spotten. Het is een bijzonder schouwspel, die vele kleine fluoriserende groene lichtjes die rondvliegen.
Donderdagochtend hebben we onze spullen bij Mook en Ahgie achtergelaten en togen met bus, metro en trein naar Daejeon. Mook was zo aardig om ons met de auto naar het busstation te brengen.

Koreaanse lunchIn Daejeon wonen Min Jin en Jeung Eun die ik van mijn werk ken. De beide dames hebben ons ontzettend verwend met een heerlijke uitgebreide Koreaanse lunch en een bezoek aan een Jjimjilbang, een Koreaans publiek badhuis.
Even een kleine rondleiding in een Jjimjilbang: er zijn aparte wasruimtes (mokyoktang) voor mannen en vrouwen en er is een gezamenlijke ruimte waar men zich, gekleed in katoenen shirt en korte broek, kan ontspannen. In de badruimtes vindt men hete en warme baden, douches, sauna's in Finse stijl, stoomcabines en een kleedruimte. In de gezamenlijke ruimte bevinden zich vaak warmtekamers, een ijskamer, een restaurant, pc's, tv's en een ruimte met een verwarmde vloer waar men kan relaxen. Ook zijn er vaak gescheiden slaapruimtes.

Wat een weldaad! Alle straatvuil, zweet en ander ongerechtigheid werd weggespoeld of weggestoomt en we ruiken weer naar roosjes!
Na een bezoek aan Min Jins huis, gingen we terug naar Changnyeung, waar we met de auto opgehaald werden door Mook en Ahgie. Op de terugweg gingen we langs vrienden van hen die in een oud schoolgebouw wonen.
Ze hebben een pottenbakkerij en een podium waar muziek wordt gemaakt. We kregen een heerlijke Koreaanse pannenkoek, dronken Makgeollii (Koreaanse rijstwijn) en een van de vrienden zong Koraanse liedjes voor ons, zichzelf begeleidend op gitaar en mondharmonica. Zo mooi...
De hele dag voelde als een warme douche.

Mook en Ahgie20190919 21500020190919 21513620190919 224410Authentiek Koreaans huis

Vanmorgen zijn we weer op de fiets gestapt en zaterdag hopen we in Busan aan te komen. Daar nemen we de ferry naar Fukuoka in Japan.
Maar we zijn niet de enige die onderweg zijn naar Busan. We zullen er ongeveer tegelijk aankomen met Tapah.
En Tapah is een tropische storm...


De Four Rivers Trail in het zuiden van Zuid-Korea, langs de NakdonggangDe Four Rivers Trail in het zuiden van Zuid-Korea, langs de NakdonggangBoedistische temple bij Songgok-ri