Kamperen op het strand van MatsuyamaAls je wildkampeert en je wordt wakker van ‘gescharrel’ bij de tent, zijn dat meestal dieren. In Japan zijn dat dan, in volgorde van waarschijnlijkheid: muizen, ratten, slangen, reeën, wasberen, apen en beren. Echter, is het tussen 4:00 uur en 6:00 uur, dan is de kans het grootst dat het een sportende Japanner is. Het maakt niet uit of er toevallig een tent staat. Er wordt gerekt, gestrekt, gehupst, gezwaaid... alleen of in groepsverband, met of zonder radio.
Ben je om 6:00 uur nog steeds niet ergens wakker van geworden, dan kan je in Japan ook nog gewekt worden door het equivalent van onze kerkklokken: luidsprekers waar liedjes uitkomen als Knaapje zag een roosje staan of Edelweiss.
Goeie môgge!
Oftewel: Ohayo gozai masu!

We zijn dus vroeg wakker en staan tegen zessen op want dan wordt het licht. We houden er wel een bijzonder ritme op na: voor zevenen zitten we vaak al op de fiets en fietsen tot een uur of vijf/half zes. In ieder geval willen we voor 18:00 uur een plek hebben gevonden om de tent neer te zetten, want dan wordt het donker.
En als het donker is, doe je niet veel meer en zo kan het maar zo voorkomen dat we, of een van ons, om 19:00 uur al slapen. Ik moet eerlijk zeggen, van schrijven komt het niet zoveel.

Dat het al zo vroeg donker is, vinden we wel een nadeel van fietsen in de herfst in Japan.
Tja, die Japanse herfst... Het blijft vreemd om met temperaturen tussen de 25 en 30 graden door de ritselende herfstbladeren te fietsen en ondertussen af en toe in de zee te duiken.

Viering van de herfst (Aki Matsuri) in MatsuyamaMaandag reden we door Matsuyama, een grote stad aan de westkust van Shikoku (een van de vier hoofdeilanden) en belandden midden in de Aki Matsuri, oftewel de herfstviering. Op verschillende plekken in de stad, vond deze viering plaats. Verschillende groepen jonge mannen droegen een draagbare schrijn (een schrijn is het heiligdom van de shintoïsten) en onder begeleiding van tromgeroffel botsten ze tegen elkaar op.
Na de botsing was er een dans van de leeuw, zo werd het ons ter plekke door iemand uitgelegd, maar wat daar de betekenis van was, werd ons niet duidelijk.
Al met al een spectaculair gezicht en we bleven regelmatig staan kijken naar de verschillende gevechten.

Als je de herfst viert dan is dat natuurlijk de goden verzoeken! Dezelfde middag al begon de lucht helemaal te betrekken en ‘s nachts begon het te waaien en te regenen. Het werd die nacht voor het eerst fris (we sliepen zelfs ín de slaapzak in plaats van er op) en de volgende dag begon met regen en was het een aantal graden kouder. Goed, nog steeds niet onder de 20, maar voor ons wel het diepterecord van deze vakantie.
Al met al duurde de frisse herfst niet lang. Vanaf woensdag is het al weer meer dan 30 graden, maar de nachten zijn niet zo warm meer.

Er is weer een typhoon op komst. Japan zou in oktober typhoonvrij moeten zijn (net als Zuid-Korea in september), maar typhonen houden er hun eigen wil op na. Dat krijg je ervan als je ze personaliseert door ze namen te geven.
Hagibis, zo heet hij dit keer, wordt nu al een supertyphoon in de 5e (zwaarste) categorie genoemd. De rekenmodellen wijzen er op dat dit wel eens de zwaarste storm van dit jaar zou kunnen worden.
Aanvankelijk kwam hij recht op ons af, maar inmiddels lijkt het erop dat hij het grootste deel van Japan links laat liggen.
Wel krijgen we waarschijnlijk dit weekend storm en zware regenval. We houden het nauwlettend in de gaten.

We fietsen nu op het grote eiland Shikoku en eigenlijk zouden we langs de kust fietsen, maar de plannen zijn drastisch gewijzigd. Er werd ons via Facebook - jawel - een aantal aantrekkelijke routes voorgesteld dwars over het eiland. Weliswaar door de bergen, maar het zou zeer de moeite waard moeten zijn.
We besluiten om die raad op te volgen, ook vanwege het feit dat we tijd te kort komen om de hele kust langs te fietsen. Èn, mocht Hagabis ons toch nog willen kietelen, dan zijn we liever wat meer landinwaarts.


 Zonsondergang op het eiland HakatajimaShimanami KaidoFietsen op het eiland ŌshimaPriester bij het kasteel van MatsuyamaDe westkust van ShikokuDe westkust van ShikokuFietsen niet op slot in JapanFietsen langs de Shimanto RivierFietsen langs de Shimanto RivierFietsen langs de Shimanto RivierFietsen langs de Shimanto RivierFietsen langs de Shimanto RivierFietsen langs de Shimanto RivierKamperen langs de Shimanto RivierTosa BaaiZuidkust Shikoku