Enige tijd geleden vroeg een vriend aan mij: wat is er leuk aan Japan? Ik wist daar op dat moment eigenlijk geen antwoord op. De natuur, de cultuur, aardige mensen... Het klonk als een antwoord dat voor elk land van toepassing is, maar ik kon er op dat moment niets anders van maken.
Ik vroeg het Remy en hij gaf, in mijn optiek, een vreemd antwoord: ''in Japan is alles duidelijk. En bij de Japanners weet je waar je aan toe bent.''
Ik was verbaasd en zou juist het tegendeel willen beweren. Je weet nooit waar je aan toe bent, Japan en de Japanners zijn een groot raadsel en ik ben bijna in een permanente staat van verrassing en verwondering. Mijn wenkbrauwen bereiken dikwijls een nog nooit vertoonde hoogte en mijn mond zou open kunnen blijven staan van verbazing.
En toch... Ergens heeft ook Remy wel gelijk. Of niet?

Na twee keer in Japan te hebben gefietst, komen we tot de volgende slotsom:

Remy had gelijk: bij de Japanners weet je waar je aan toe bent. Ze zijn stipt en correct. En in wat voor een situatie je ook terecht komt, ze blijven altijd beleefd en vriendelijk en doen hun uiterste best het je naar de zin te maken. Als er bijvoorbeeld iemand iets verkeerd doet in het verkeer, dan verontschuldigen beide partijen zich en zeggen sorry. Correctie: een paar keer sorry (in Nederland wordt er in het minst erge geval ‘he sukkel, kun je niet uitkijken?!’ geroepen). Dat is fijn. Men is veel minder boos op elkaar, of probeert dat niet te laten merken. De sfeer is harmonieus en respectvol.

Maar ik had ook gelijk: we bleven ons verwonderen en verbazen. Bijna niets loopt zoals je verwacht en dagelijks werden we ontelbare keren verrast door wat we zagen, wat we hoorden, wat we moesten doen of juist moesten laten. En - eerlijk is eerlijk - we ergerden ons ook wel eens “Nee hè, dat gaat dus weer typisch op z’n Japans”. Zucht...

Deze twee aspecten, plus het wildkamperen op alle mogelijke plekken en het feit dat we ons zeer veilig voelden - zowel in het verkeer als onder de mensen - maakt voor ons Japan als een geweldig fietsland. Daarnaast vinden we de cultuur en de geschiedenis van Japan uitermate boeiend. En Japan is mooi. Het land is negen keer zo groot als Nederland, heeft 127 miljoen inwoners en bestaat voor driekwart uit bergen. Het leefbare gedeelte (bewoning en landbouw) is slechts 10% van het totale landoppervlak en hierdoor heeft Japan de grootste bevolkingsdichtheid van de wereld. De niet bevolkte gebieden zijn schitterend, maar ook zwaar om dagenlang doorheen te fietsen. De afwisseling met de bevolkte gebieden, waar je je blijft verwonderen en verbazen, is voor ons ideaal.