Blijf op de hoogte door je aan te melden voor de nieuwsbrief en volg me op Instagram of Facebook.

Sinds kort is er een Facebookgroep "Het Olavspad op twee wielen", bedoeld om informatie en ervaringen uit te wisselen over het fietsen van Het Olavspad. De groep is vooralsnog openbaar (totdat blijkt dat er teveel 'gespuis' binnen komt fietsen).
Hopelijk kunnen we deze zomer naar Noorwegen en worden er daarna veel ervaringen uitgewisseld!
Nu moet je het nog even doen met de informatie op de website van Via Gaia. Of je koopt de gids... 😉

Op de website van Norwegian Institue of Public Health kun je in de gaten houden wanneer je weer welkom bent in Noorwegen.

Voor wie het interessant vindt: vrijdagavond om 20:00 geef ik een online lezing bij Rob’s Bikecenter. Deze wordt live uitgezonden via hun Youtube-kanaal of via Live Stories op hun Instagram account.

Alvast een voorproefje? Kijk dan naar deze korte introductie:

Introductie lezing Het Olavspad op twee wielen

Hoera, hij is er!! 🎉🥳🥂
De fietsgids Het Olavspad is uit en wat voelt dat bijzonder!! Mijn pen zit nu zelfs even zonder woorden: “……..”
Ondertussen spring ik een paar gaten in de lucht en fiets ik naast mijn wielen van trots!

img 5255img 5256img 5259img 5260img 5263img 5270img 5271img 5272

Bestellen?

Dat kan rechtstreeks bij mij (Via Gaia) of na 12 mei bij de volgende verkooppunten:

De gids is ook te bestellen via je lokale boekhandel.

Save the date!

santos dealer rob s bikecenter zuid hollandOp vrijdagavond 28 mei om 20:00 uur geef ik een digitale presentatie van Het Olavspad Op Twee Wielen bij Rob's Bikecenter in Maasland. Live te volgen via het YouTubekanaal van Rob's Bikecenter.

"A journey becomes a pilgrimage as we discover, day by day, that the distance traveled is less important than the experience gained." - Ernest Kurtz

Op 8 mei verschijnt de fietsgids van de pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim: Het Olavspad.
Wat heb ik er naar uitgezien om dit heugelijke nieuws te vertellen! Er werd de laatste weken nog heel druk geredigeerd, gecontroleerd, geadviseerd en gecorrigeerd. Letterlijk millimeterwerk! Op dit moment ligt hij bij de drukker, maar hij is alvast te bestellen. Mijn allereerste fietsgids! Mogen er nog velen volgen…

Het Olavspad Fietsgids

Het Olavspad
Gudbrandsdalsleden Noorwegen : Van Oslo naar Trondheim
Fietsgids bij de pelgrimsroute naar Nidaros

Nederlandstalige fietsgids van het Olavspad. Uitgegeven in een formaat dat past in een stuurtas of in de kaarthoes er bovenop. De spiraalrug zorgt ervoor dat je onderweg makkelijk kan omslaan. Deze fietsgids is in fullcolor, rijk geïllustreerd en bevat:

Lees meer en bestel alvast...

En nu?

Nou hoopte ik weer alle tijd van de wereld te hebben en in zeven sloten tegelijk te kunnen fietsen. Of desnoods tien. Maar in plaats daarvan vlieg ik heen en weer tussen bestemmingen die allemaal ver buiten mijn comfortzone liggen (maar o zo leerzaam zijn): lezingen geven en interviews houden.

En hoe ironisch: ik schrijf over pelgrimeren op de fiets, over de prachtige Noorse natuur, over rust en ontspanning, de hele dag buiten zijn, de wind en de zonnestralen op je wangen voelen… En ondertussen zit ik al maandenlang niet op een zadel, maar op een bureaustoel, hou ik geen stuur vast, maar toetsenbord en muis, en zie ik de prachtige natuur alleen maar in mijn eigen getypte teksten en foto’s op het computerscherm waar ik veel te lang achter zit. Ja, echt veel te lang! En daar kom je achter, als je, wanneer er objecten van je scherm verdwijnen, op de grond kijkt of het daar terecht is gekomen... Of als je iets met een pen op papier schrijft en vervolgens ontdekt dat een balpen geen enkele mogelijkheid heeft tot het opslaan van een tekst. En toen Remy mij onlangs pestkoppie noemen (ja, echt), verstond ik ‘paste copy’. 
Verder gaat het uitstekend met me! Het zou natuurlijk wel zorgelijk worden wanneer ik de van het beeldscherm verdwenen objecten ook daadwerkelijk op de grond naast mijn bureaustoel vind.

Interview en lezing

  • Luister hier de aflevering Pelgrimeren Op Twee Wielen van de Fietsvakantie Podcast.
    In deze podcast een interview over mijn fietsreizen en Het Olavspad in het bijzonder.
  • Op vrijdag 23 april 2021 om 12:30 uur geef ik een lezing op de online Fiets- en wandelbeurs: Het Olavspad op twee wielen.
    Tickets en informatie.

Bekijk hier alvast de introductie voor de lezing voor een sfeerimpressie (4 min.):

 

Introductie lezing Het Olavspad op twee wielen

Zodra er meer data bekend zijn van lezingen, verschijnen die in de Agenda op de website van Via Gaia.

Plannen

Ondertussen is de voorbereiding voor de komende reis voor de volgende gids al in volle gang, maar het is nog spannend of ik deze zomer weer naar Scandinavië kan. Het Olavspad in Noorwegen is een zelfstandige route, maar zal in de toekomst gecombineerd kunnen worden met het Zweedse St. Olavspad en een route die deze beide pelgrimsroutes verbindt. Afgelopen zomer kon ik vanwege corona deze fietsroute niet afmaken en fingers crossed voor komende zomer!
Remy en ik hebben ook samen nog fietsplannen. Een heleboel zelfs. Afhankelijk van de ontwikkeling van de coronasituatie hebben we plan A t/m Y (25 plannen vonden we genoeg). Maar daarover later meer.

Over de nieuwsbrief Op Twee Wielen

Tot voor kort schreef ik deze nieuwsbrief alleen tijdens onze fietsreizen (‘onze’ = Remy en ik). De grens tussen het ontwikkelen van fietsroutes als werk en het fietsen van fietsroutes als hobby is heel dun. Zo heb ik vorig jaar voor ‘mijn werk’ in Noorwegen gefietst, maar ondertussen was het fietsvakantiegevoel tijdens die reis nooit helemaal weg. Het schrijven over dit Olavs-project in de nieuwsbrief voelde daarom voor mij logisch, al kan het ook gelezen worden al ‘reclamepraatje’.

Voorlopig zal de nieuwsbrief van Op Twee Wielen zowel over onze fietsreizen gaan, als over de fietsprojecten van Via Gaia. Misschien wordt in de toekomst de scheidslijn groter of zijn er andere redenen om het te gaan scheiden, maar nu laat ik het zo. Je kan je altijd afmelden, als je geen nieuwsbrief meer wil.


Hartelijk groeten, ook namens Remy,

Gea van Veen

In deze eindejaarsnieuwsbrief:

Veni Vidi Fietsie!

Veni vidi vici… Ik kwam, ik zag, ik overwon. Bekende woorden van Julius Caesar die hij uitsprak na het behalen van een overwinning in het jaar 47 v. Chr.
Behalve dat het lekker allitereert, klinkt het laatste woord ‘vici’ ook als ‘fietsie’. Na elke fietsreis zijn dat onze ‘overwinningswoorden’. Niet dat zo’n reis een strijd was, maar er viel wel een hoop te overwinnen: eigen grenzen, hitte, regen, kou, hoge bergen, diepe dalen, pech onderweg…

duindoorn"It is the unknown around the corner that turns my wheels"
Heinz Stucke

Er werd me vandaag gevraagd of ik het nooit eens zat word, dat fietsen. Die vraag is me vaker gesteld en het antwoord zal jullie niet verbazen: nee, maar dat komt omdat voor mij fietsen geen doel is, maar een middel. Een middel om de wereld te ontdekken, om buiten te zijn, om te bewegen en om mijn conditie op peil te houden.
Omdat ik van nature lui ben en absoluut niet competitief, is sporten om het sporten niet aan mij besteed. Ik hou me veel liever bezig met creëren (musiceren en schrijven) en ontdekken (buiten zijn, reizen). Maar omdat bewegen en een goede conditite van levensbelang zijn, probeer ik het nuttige met het aangename te verenigen. Ik heb er sinds kort zelfs mijn werk van gemaakt: fietsen en schrijven.

Annie Kopchovsky"Emancipatie is: zelf aan het stuur zitten van je leven.” - Máxima Zorreguieta (speech 2014, Eindhoven)

Het was 1894. In een tijd waarin talloze wereldwijde avonturen plaatsvonden, wilde Annie Kopchovsky uit Boston bewijzen dat vrouwen net zo capabel waren als mannen om geweldige prestaties te leveren. Ze besloot een weddenschap af te sluiten over de vraag of een vrouw de wereld rond zou kunnen fietsen zoals de Brit Thomas Stevens ongeveer 10 jaar eerder had gedaan, en streefde ernaar dit binnen 15 maanden te voltooien.

Nadat ze twee dagen eerder had leren fietsen en een lange rok droeg, zwaaide Annie haar jonge gezin op 27 juni 1894 vaarwel en reed op een zware vrouwenfiets de wijde wereld in. Het enige wat ze bij zich had, was een extra set kleding, een pistool en een bordje met reclame voor Londonderry Spring Water; dit was onderdeel van een sponsorovereenkomst waarbij ze ook haar naam veranderde in Annie Londonderry…

De gefietste route rond IJsselmondeOnder de rook van Rotterdam, in de Maasdelta, ligt een groot eiland. Echt. Pak de kaart er maar eens bij, of de iPad zo u wil, en er kijk naar Rotterdam. Dwars door Rotterdam loopt de Nieuwe Maas. En kijk nou eens naar het gebied ten zuiden van die rivier.
Precies. Dat is een eiland! Omringd door de Nieuwe Maas in het noorden, de Oude Maas in het zuiden en de Noord in het oosten.
Ik ben dol op eilanden en daarom leek me IJsselmonde, want zo heet het eiland, heel geschikt om aan mijn eilandenlijst toe te voegen.

Als ik een eiland ‘befiets’ zit ik altijd met een dilemma: ga ik langs ‘de kust’, oftewel, volg ik de contouren van het eiland? Of zal ik er dwars doorheen fietsen? Uiteraard is het afhankelijk van het betreffende eiland en meestal kies ik voor hetgeen er het aantrekkelijkst uitziet of ik laat me van te voren adviseren.
Om te laten zien dat dit echt een eiland is, besluit ik helemaal rondom te gaan fietsen. Een route van ongeveer 75 km. Het is een heel dichtbevolkt gebied en mijn verwachtingen zijn niet al te hoog gespannen; al moet ik wel zeggen dat ik bij het inlezen van de website Ontdek IJsselmonde steeds enthousiaster word.

Kitesurfers bij de ZandmotorO, m’n fiets gij zijt
Bron van al m’n blijheid;
O, m’n fiets gij zijt
Leven in der eeuwigheid.
Rijd, rijd
Aldoor;
Rijd, rijd
Aldoor;
Gewonnen verloren, gewonnen verloren,
De horizonnen zijn uit d’eeuwigheid.

Uit: Fietstocht van Paul van Ostaijen, April 2015

“Zie je wel, Nederland is óók mooi!”
Deze zin kreeg ik de laatste tijd vaak te horen als ik weer foto’s had ‘gepost’ op Instagram en/of Facebook van een gefietste route bij ons in de buurt.
Alsof ik ooit het tegendeel heb beweerd…
Of alsof men mij wil overtuigen…
Maar lieve mensen, dat is niet nodig. Dat is preaching to the choir. Oftewel, ik wéét dat Nederland mooi is omdat ik daar al vele, vele (fiets)kilometers heb liggen. Ik fiets veel en graag in Nederland. Reden te meer om daarnaast ook de rest van de wereld te verkennen. Maar nu even niet.

hamping“Kamperen?? Maar alle toilethokken zijn dicht op campings!”
“Ja, maar wij hebben een privé-toilet”
“??”
“We gaan in de tuin kamperen…”
Nou had ik het vermoeden dat onze buren niet zo snel meer opkijken van onze ondernemingen, maar dat bleek een misvatting.
Ik denk niet dat we saaie buren zijn…