Denemarken is vlak, saai, duur, koud en regenachtig...
Nou, nee… Niets van dat alles!
Misschien komt het omdat mijn allereerste ‘echte’ fietsvakantie in Denemarken zo’n succes was, of het komt door de vriendelijke mensen die ik er steeds ontmoet en de vriendschappen die daar soms uit voortkwamen, of door Hygge, de Deense gezelligheid en gemoedelijkheid…
Hoe dan ook, Denemarken voelt voor mij als tweede vaderland. Elke keer als ik er binnenkom, overvalt me het gevoel van thuiskomen. Inmiddels ben ik er al vele keren geweest. Meestal op de fiets en een enkele keer in de winter met de auto om vrienden te bezoeken. Ook mijn echtgenoot is ‘om’ en komt graag in Denemarken. Alles wat ik hier vertel over fietsen en kamperen in Denemarken is gebaseerd op eigen ervaringen. Ik hoop dat je er iets aan hebt!
Vlak?
Zowel voor de ervaren als voor de beginnende fietsvakantieganger of gezinnen met kinderen is Denemarken een zeer geschikt fietsland. Denemarken is echter niet, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, vlak. Wie dat zegt, heeft er nooit gefietst! Het land heeft dan wel geen bergen, grote delen van Denemarken zijn glooiend, een beetje zoals in Limburg en er is veel vals plat.
Saai?
Denemarken telt bijna 500 eilanden waarvan er ongeveer 100 bewoond zijn. De oppervlakte van Denemarken is iets groter dan Nederland, maar er wonen slechts 5,2 miljoen mensen. Bijna de helft van de bevolking woont op het grootste eiland, Sjælland (Seeland) en daarvan weer de helft in Kopenhagen.
De totale kustlijn van Denemarken is maar liefst bijna 7500 kilometer lang. De 1000 kilometer lange kuststrook van West-Jutland lijkt op de westkust van Nederland met zandstranden, duinen en dijken. De rest van de Deense kust bestaat uit diepe fjorden en brede baaien. Aan de oostkust van Sjælland, bij Stevns en aan de oostkust van Møn verrijzen witte krijtrotsen (Stevns Klint en Møns Klint). Bornholm is het enige eiland wat in het noordoosten een rotskust heeft: Helligdomsklipperne.
Denemarken is geen groot land en daarom zijn de afstanden tussen de dorpen, steden, attracties en bezienswaardigheden niet groot.
Het land heeft prachtige stadjes en idyllische dorpjes. Ik zeg expres ‘stadjes’, want op Kopenhagen na zijn de steden erg klein. Vaak hebben ze schitterende centra met oude vakwerkhuizen. Kenmerkend zijn de witte kalkstenen kerken.
Het glooiende Deense landschap bestaat uit bossen, meren en riviertjes en vruchtbare akkers. En nergens zit je meer dan 50 km van de kust.
Duur?
Tja… ik moet eerlijk zeggen dat ik er nooit kleding koop, nooit bier, wijn en sterke drank drink en weinig uit eten ga. Het schijnt dat deze zaken wat duurder zijn dan in Nederland. Maar de prijzen in de supermarkt zijn vergelijkbaar met die van de Nederlandse supermarkten. Tijdens mijn eerste vakanties in Denemarken had ik een klein budget, maar kon het daar prima mee redden. De Aldi en de Lidl zijn ook in Denemarken te vinden en goedkoop of gratis kamperen kan er ook (zie hier).
Kijk voor de actuele koers van de Deense kroon op de site van Oanda.
Koud? Regenachtig?
Wel, het weer is inderdaad wisselvallig, een beetje vergelijkbaar met dat van Nederland.
Maar hoewel het er gemiddeld 1 à 2 graden kouder is, heeft Denemarken wel meer zonuren dan Nederland. En van alle Deense eilanden is Bornholm het meest zonnig. Bornholm wordt wel het ‘Mallorca van het noorden’ genoemd.
Wel waait het er altijd flink. Je kan dan alleen maar hopen dat je die mee hebt!
Op de site van DMI vind je de actuele weersverwachting.
Overtuigd?
Ik heb je nu vast al een beetje kunnen overtuigen dat Denemarken een prachtig (fiets)vakantieland is, maar dat kun je natuurlijk zelf het beste beoordelen. Veel plezier in Denemarken!
Lees hier alles over Kamperen in Denemarken
Lees (binnenkort) hier alles over Fietsen in Denemarken