Ik zal het eerlijk opbiechten: ik houd niet zo van campings. Allemaal mensen op een kluitje, toilethokken, ’s avonds lawaai van feestvierders en ’s morgens lawaai van kinderen. Er zijn in mijn ogen prettiger manieren om je vakantie door te brengen.

Toch kamperen wij altijd. Kamperen vind ik namelijk fantastisch. Maar dan wel het liefst in de vrije natuur. Omdat dat in de meeste Europesche landen niet is toegestaan, wordt het dus al snel een camping. Of er moet in geen velden of wegen eentje te vinden zijn, in dat geval nemen we onze toevlucht tot een B&B, een Deense Kro, Een Franse Gîte of een Duitse ‘Zimmer frei’… Omdat wij de campings alleen maar gebruiken om er ’s avond ons maaltje te bereiden en de nacht door te brengen, doen we dan ook niet moeilijk over de kwaliteit of de grootte van een camping. Als we de keuze hebben, kiezen we voor een zo klein mogelijke natuur- of boerencamping. Maar soms is een groot vakantiepark de eerste en enige optie die je tegenkomt na 100 kilometer gefietst te hebben en dan nemen we het zoals het is.

Maar in Denemarken is het anders! Daar maken wij gebruik van Overnatning i det fri, een soort legaal wildkamperen.

 

“Overnatning i det fri” (Overnachten in de vrije natuur)

overnatning i det friVoor ons maakt dit Denemarken zeer aantrekkelijk als fietsvakantieland: kamperen in de vrije natuur en waar je op de meeste plaatsen een ‘fikkie’ mag stoken. Gewapend met het boekje Overnatning i det fri trekken wij zo Denemarken rond waar we ons graag laten verrassen door de meest bijzondere kampeerplekjes (update 27-03-19: het boekje wordt niet meer uitgegeven, check deze website: Ud i naturen of download de app Shelter)

Het boekje helpt je met het vinden van meer dan 1000 primitieve overnachtingsplekjes in Denemarken. Het initiatief komt van de Frilufsrådet, een overkoepelend orgaan van verschillende natuur-, milieu- en recreatieorganisaties.

Er  zijn eigenlijk drie twee soorten kampeerplekken:

  • midden in de natuur
  • bij een particulier, bijvoorbeeld bij iemand in de tuin of bij een boer op het land
  • op het terrein van een organisatie bijvoorbeeld bij een kerk, een café, een school, een haven…

Maar voor alle plekken geldt: ze zijn alleen voor ongemotoriseerde ‘trekkers’.  Je mag dus alleen aankomen per fiets, lopend, te paard of per kano, kajak en roeiboot. Je herkent de plekken aan het witte bordje met een zwart tentje er op (zie foto).

toilet overnatning i det friDe kampeerplekjes midden in de natuur zijn meestal erg klein en de faciliteiten zijn er beperkt. In het meest luxe geval is er water, een toilet (soms een houten hok, met gat in de vloer) en een (koude) douche. Maar het kan ook voorkomen dat er niets van dat alles is. Je slaapt in je eigen tent of in een houten shelter. Er is meestal ruimte voor één of twee tentjes en er is bijna altijd wel een vuurplaats.
Zelf vinden we de shelters fantastisch: slapen in de openlucht! Is de shelter groot genoeg, dan zetten we soms de binnentent er ook wel eens in; die dient dan als muskietennet.
Deze plekjes midden in de natuur zijn vergelijkbaar met de Nederlandse paalcampings of de Belgische bivakzones.
Overigens staat in het boekje bij elke kampeerplek vermeld welke voorzieningen het heeft. Je kan ze daar dus op uitzoeken.

De plekjes bij particulieren en organisaties zijn eigenlijk net zo leuk. Vaak hebben ze meer faciliteiten. Je kan dan bij de eigenaar van het toilet en de douche gebruik maken. Soms vraagt men je in het gastenboek te schrijven en een enkele keer krijg je koffie of thee aangeboden.

Voor alle kampeerplekken geldt: ze zijn erg goedkoop: vaak gratis, soms een kleine bijdrage in de onkosten (maximaal Kr 30,-).
Mocht je gebruik willen maken van deze kampeerplekken, dan is het bijbehorende boekje wel een must. Hoewel in het Deens geschreven - en een korte samenvatting in het Engels - weet je prima wat je kan verwachten.
Er zit een kaart bij waar alle plekjes op aangegeven staan doormiddel van een nummer. Bij de betreffende nummers in het boekje staat een omschrijving van de kampeerplek, hoe je ze kan vinden en de symbolen van de aanwezige faciliteiten.
Houdt wel met een paar aspecten rekening:
- de omschrijving begint met een adres. Dit is echter in veel gevallen niet het adres van de kampeerplek, maar het adres van de eigenaar van de grond
- als er staat ring i forvejen, dan stelt men het op prijs wanneer je van te voren even belt. Soms staat er een tijd bij.
De GPS-bezitters wordt het makkelijk gemaakt: er staan ook coördinaten bij. En heb je een (Android) smartphone mèt internet (onderweg), dan kun je ook de handige app “Shelter” gebruiken. Kijk hiervoor op shelterapp.dk of download de app via de App Store of Google Play.

NB. Check, voordat je vertrekt, altijd even of er nog wijzigingen zijn. Kijk hiervoor op de website van Naturstyrelsen.

Overnatning i det friOvernatning i det fri

 

Campings

Mocht je het allemaal wat luxer willen, dan zijn er natuurlijk ook ‘gewone’ campings in Denemarken. Er zijn er meer dan 400 in heel Denemarken en volgens de Deense Campingraad is het nooit verder dan twintig kilometer naar de volgende camping. In de meeste gevallen zijn de campings heel luxe. Dat geldt overigens voor alle Scandinavische campings: er zijn, behalve nette en schone sanitaire voorzieningen, ook bijna altijd overdekte kook- en eetgelegenheid en een ’slecht-weer-voorzieningen’ in de vorm van een soort huiskamer.

Camping bij Hasle op BornholmDeense campings zijn over het algemeen vrij prijzig en om er te kunnen kamperen heb je ook nog eens een een campingpas nodig. De Camping Key Europe Pas kost € 9,95. Je kan deze op de (eerste) camping kopen of bij de plaatselijke toeristenbureaus. Maar je kan de pas ook van te voren online kopen via de ANWB. Deze pas is geldig op alle Europese campings.
Als je maar één nacht op een camping doorbrengt, kun je de zogenaamde Transitpas aanschaffen. Deze kost 35 DKK en is alleen in Denemarken geldig (zelf heb ik geen ervaring met deze kaart).

Veel campings zijn erg groot. Soms is vakantiepark een betere benaming. Zoek je een kleinere camping, dan is het wellicht handig om het De kleine campinggids van de ANWB mee te nemen. Alhoewel, anno 2017 staan er maar 11 campings in. Je kan ook kijken op de ANWB-site.

 

Heb je aanvullingen of vragen? Stuur me dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..