midsummer poleFour wheels to move your body,
two wheels to move your soul...

'Ganz allein??'
Ja, helemaal alleen...
De man kijkt me vol verbazing aan en ik ga ondertussen tien jaar terug in de tijd, naar het Remy-loze tijdperk waarin dit soort vragen, vooral door Duitse mannen, vaak gesteld werden.
''Aber hast du keinen Mann oder Freund?''
''Jawel, maar die is thuis gebleven''.
Inmiddels kijkt de man me behoorlijk ontsteld aan.
''Hij past op onze poes'', verklaar ik, ''het was hij of ik''.
Nu kijkt de man ronduit geshockeerd en ik twijfel of ik hem in de waan zal laten of hem toch ga uitleggen hoe de vork echt in de steel zit. Dus dat ik in Zweden Koning Olav achterop mijn fiets mee zal nemen naar Noorwegen en dat...
Maar de man heeft geen belangstelling meer en loopt hoofdschuddend naar zijn camper waar vrouwlief zijn bierbuik weer bijvult.

Tja, wat emancipatie betreft, wil het in Duitsland nog niet zo lukken. In ieder geval niet op de camping van Lübeck. Ik had zo gehoopt mijn vooroordeel over Duitse mannen drastisch te moeten herzien, maar helaas...

Het reizen met de auto is precies zoals ik me voorgesteld had. Het is heerlijk om in je eigen 'hok' te zitten en met volle børst mee te kunnen brullen met je eigen muziek, zonder hand voor de mond te gapen, of desnoods uit je neus te peuteren, maar anderzijds zit je wel opgesloten. Je kan midden op de snelweg (of waar dan ook) niet zomaar even stoppen om te genieten van het prachtige uitzicht. Of een gekke tekst op een foto zetten, om maar iets te noemen.

Je begrijpt: ik zie erg uit naar het fietsen! Niet alleen omdat ik dan elk moment kan stoppen, maar ook omdat ik wil bewegen, voelen, ruiken... En natuurlijk kan ik op de fiets ook luidkeels zingen en andere dingen die in de auto ook kunnen (behalve zonder hand voor de mond gapen).

Maar nog even geduld. Op dit moment ben ik aan het bijkomen van Midsommar in Zweden. Op uitnodiging van Anders en Sofia heb ik een traditioneel Midzomerfeest meegemaakt.
De Zweedse Anders en Sofia hebben hun baan opgezegd, hun huis verkocht en zijn vorig jaar een wereldreis begonnen op de fiets. Op dit moment hebben ze even 'vakantie' in Zweden. Toen ze van mijn plannen hoorden, nodigden zij me uit om Midsommar mee te vieren.
We logeerden twee nachten bij Hanna, de zus van Sofia.

Om mij een beetje voor te bereiden op het feest, lieten ze mij een video zien, genaamd Swedish Midsummer for Dummies (kijktip!).
Ik dacht dat het een soort persiflage was, maar de grap was: het ging precies zoals op de video! Inclusief het prachtige weer, een buitje, de kikkerdans, de aardbeien, de bloemen in de haren...

We vierden het feest bij vrienden van hen in de tuin van een prachtig huis aan een meer in Ӓsteras (dicht bij Borås). We waren daar met ongeveer 20 mensen. Voor het hoogtepunt van het feest moesten we 's middags naar het dorp waar een met bloemen versierde paal omhoog werd gehezen onder begeleiding van muziek en dans.
Verder bestond het feest vooral uit eten en drinken. Het belangrijkste woord van de dag was 'Skol!' (proost). We speelden een (Zweedse) kwis en verden verdeeld in koppels. Tot mijn verbazing wonnen Johanna en ik de eerste prijs. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn bijdrage beperkt bleef tot het antwoorden van de enige vraag waar Johanna het antwoord niet van wist: wat is het derde grootste meer van Zweden? Gelukkig had ik de laatste maanden zo'n beetje half in de landkaart van Zweden geleefd en wist ik dat dat het Mӓlaren was.

Ik heb ontzettend genoten van het Zweedse feest en het was heerlijk om een dagje niet te rijden.

Inmiddels ben ik bijna in Stiklestad. Heidi heeft voor me geregeld dat ik daar de auto kan laten staan en in het pelgrimshotel kan overnachten. Maandagochtend heb ik nog overleg met haar en dan kan het feest beginnen!!

Etappes tot nu toe:
- 17 juni: vertrek maandagavond en overnacht bij mijn zus Lidia in Hattem
- 18 juni: Hattem - Lübeck (D). Overnachting op camping in Lübeck
- 19 juni: Lübeck - Rødvig (DK). Overnachting bij Hanne en Jørn
- 20 juni: Rødvig - Borås (S). Overnachting bij Hanna met Sofia en Anders
- 21 juni: Midzomerviering in Ӓspered
- 22 juni: Borås - Elverum (N). Overnachting op een camping


 Klik op de foto's om te vergoten:

camping Lubeck Flint Oven in Rødvig Rødvig anderssofiagea johannagea camping Elverum