Bourbonneles-BainsIt's the unknown around the corner, that turns our wheels
- Heinz Stucke

Niets is zo heerlijk om, wanneer je je onbespied waant, ongegeneerd met open mond te gapen. Maar dat moet je niet doen als je met 40 km per uur van een heuvel af fietst. Het gapende gat is één grote fuik waar je genoeg rondvliegend gespuis in kan vangen. Ik weet niet wat ik binnen kreeg, maar Remy suggereerde dat het weleens zo'n dikke strontvlieg zou kunnen zijn - we fietsten op dat moment door agrarisch gebied - en qua omvang had hij misschien gelijk. Het smaakte hoe dan ook heel vies. Het voordeel was dat ik voor de komende paar dagen genoeg eiwitten had binnen gekregen. Bon appétit!

Als we heel eerlijk zijn, waren we allebei niet zo heel erg enthousiast over de Maasfietsroute. Er zaten hele mooie stukken tussen en het is heel bijzonder om zo’n grote rivier helemaal te volgen tot aan de bron, waar hij niets voorsteld. Maar grote delen vonden we toch saai. Of zijn we te veel verwend in Schotland??

De schrijver van het door ons gebruikte routeboekje heeft tot ons grote genoegen nog een heel stuk fietsroute toegevoegd, namelijk van de bron richting het noorden via Nancy tot aan Metz. Dit was echter wel een prachtige route! Kort na de bron kwamen we in een gebied met beboste valleien met af en toe een klein dorpje en heerlijk rustige wegen. Vervolgens bereikten we het Canal de l’Est. Dit kanaal is gebouwd in de rivierdalen van de Maas, de Moezel, de Coney en de Saône. Vanaf hier liggen er fietspaden langs het kanaal en langs de Moezel die onderdeel zijn van het Franse fietsroutenetwerk. Om de route maar een naam te geven hebben de Fransen het de Véloroute Charles le Témeraire genoemd. Oftewel, de Karel de Stoute-fietsroute. Karel de Stoute was (onder andere) Hertog van Bourgondië en is in 1477 bij Nancy gesneuveld.
De prachtige fietspaden zijn nog niet zo heel lang geleden aangelegd over oude jaagpaden langs het kanaal en af en toe ontbreekt er een stuk. Het routeboekje leidt je dan over gewone wegen, maar omdat dat omwegen zijn, hebben we er maar voor gekozen de naam van de route eer aan te doen door stoutmoedig, of misschien zelfs roekeloos, gewoon over de jaagpaden te blijven fietsen. Deze paden zijn nog steeds echte jaagpaden. Onverhard en soms moeilijk begaanbaar, maar we waren nieuwsgierig en hebben brede banden, dus het ging best.

Nancy is een prachtige stad. ‘s Avonds hebben we op het beroemde Place Stanislas (werelderfgoed) genoten van een lichtshow op het hotel de ville.
Het is ook de stad waar we op een terrasje onze plannen gingen wijzigen voor de rest van de vakantie. Dat gebeurt soms als we aan het reizen zijn. In plaats van de Moezel-fietsroute fietsen we nu via de Vennbahn naar Nederland. Een route die loopt van Luxemburg Stad naar Aachen. Het voordeel daarvan is dat we vrijdag of zaterdag Nederland op de fiets kunnen bereiken (en dan het laatste stuk met de trein). Het nadeel is dat het logo van de nieuwsbrief niet meer klopt...

Inmiddels hebben we Frankrijk verlaten en zijn we in Luxemburg aangekomen.

Als je kijkt op Instagram, zie je daar hoe we in 12 seconden de tent opzetten en hem in 11 seconden weer afbreken.

Montmotierimg 5 3Bainville-aux-MiroirsNancyRodemackVennbahn-route