Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan...
- Hendrik Marsman

Nee, het is geen typefout, hoewel het maar twee lettertjes scheelt. De Main is veranderd in de Maas…
Toen ik vorige week een vriendin aan de telefoon had en haar vertelde dat we zaterdag vijftien uur in een bus zouden zitten naar Bayreuth, waar de Mainroute begint, drong het plotseling tot me door: slik... vijftien uur in een bus met deze temperaturen!! Er zal vast wel airco zijn, maar dan nog.
 Wat verschrikkelijk moet dat zijn! Een smeltende Remy naast me, of ikzelf verdrinkend in eigen zweet...

En toen ik vervolgens een e-mail las van mijn fietsende nicht met haar gezin (néé, het zit niet in de familie, wij zijn voor zover ik weet de enige vakantiefietsers…), die vertelde dat ze met dit weer ‘gewoon’ in Nederland gaan fietsen, wist ik het plotseling zeker: we stappen thuis de fiets op!

Remy overtuigen was een eitje. Ik hoefde hem niet eens bang te maken dat hij wellicht zou smelten want hij vertoonde op dat moment al enige tekenen van een meltdown. De busreis werd geannuleerd (we kregen een tegoedbon) en nieuwe plannen gesmeed. Alles lag weer open.

Routeboekjes Maas- en MoezelrouteNu is dit het plan, voor zover er onderweg niets gewijzigd wordt…:


- Morgen stappen we op de fiets en beginnen we de Maasfietsroute. Deze loopt van Hoek van Holland naar Langres in Frankrijk.
- Van Langres fietsen we naar Metz
- Vanaf Metz rijden we de Moezelfietsroute naar Koblenz.
- Van Koblenz gaan we een klein stuk langs de Rijn naar Bad Godesberg (ten zuiden van Bonn).
En mochten we tijd over hebben:
- Van Bad Godesberg fietsen we dan westwaarts via de Wassenburgerroute tot aan Düren om daar via de Grünroute naar Nederland te fietsen.

Het is een beetje lastig inschatten hoe lang we er over doen. Van de Maasfietsroute bestaat geen compleet routeboekje of GPS track. Op advies van de Fietsvakantiewinkel fietsen we in Nederland langs de LF 12 en de LF 3 en vanaf Maastricht gebruiken we De internationale Maasroute van Paul Benjaminse. Ik kom dan op 950 km, terwijl de website van de Maasfietsroute ons vertelt dat de complete route 1152 km is. Scheelt toch twee dagen fietsen…
Het kan dus maar zo zijn dat in Koblenz onze tijd al op is en we daar de trein moeten pakken. Maar voor het zelfde geld fietsen we tot aan Düren of nog verder. Maar nu lijkt het al meer op een wielerwedstrijd dan op een fietsvakantie…

Dit is globaal de route (klik om te vergroten). Rood gaat langs de Maas, de Moezel en de Rijn. Blauw is optioneel.

route augustus 2018

Op mijn Instagram-account zal ik regelmatig foto's en kleine berichtjes plaatsen. Ook als je geen account hebt, kun je ze wel bekijken en er makkelijk doorheen navigeren. De pop-up die verschijnt met de vraag in te loggen, kun je wegklikken.
Klik op een foto om het bijbehorende bericht te lezen. Met de pijltjes buiten het bericht, ga je naar het vorige/volgende bericht. Sommige berichten hebben meerdere foto's. In dat geval verschijnt er een pijltje ìn de foto.

Een fijne zomer (verder)!

Hartelijke groeten van Remy & Gea