Speed, bonnie boat, like a bird on the wing,
Onward! the sailors cry;
Carry the lad that's born to be King
Over the sea to Skye.

(Skye Boat Song)

Skye

19 portree havenDe naam Skye is afgeleid van het Gaelisch woord voor vleugel, een verwijzing naar de vorm van het eiland. De Kelten noemden Skye Eilean A'Ceo ('Mistig Eiland'), maar wij hebben op Skye alleen maar prachtig zonnig weer. Ik noemde de Buiten Hebriden paradijselijk mooi, maar dat was voordat we het schitterende Skye hadden gezien. Skye is net zo ruig, maar veel groener ѐn meer bergachtig. Dat, en de harde tegenwind, maakten het fietsen behoorlijk zwaar. Toch hebben we een extra omweg gefietst om zoveel mogelijk van Skye te kunnen genieten.

Trein gemist 

20 glenfinnanSkye is het grootste eiland van de Binnen Hebriden en sinds de jaren negentig met een brug verbonden met het 'vaste land' van Schotland. Wij nemen echter de veerboot van Armadale naar Mallaig. We willen namelijk graag langs een van de mooiste spoortrajecten ter wereld fietsen: die van Mallaig naar Ford William met de beroemde Glenfinnan viaduct, bekend van de Harry Potter-films. We hebben een prachtige wandeling gemaakt langs het viaduct, maar waren helaas net tien minuten te laat om de stoomtrein, die één keer per dag over dit traject rijdt, over het viaduct te zien rijden. We zouden 23 uur en vijftig minuten kunnen wachten, maar dat hebben we er nou ook niet voor over. 


'Nee hoor, in Glenfinnan regent het altijd', zegt een vrouw die samen met ons naar de donkere wolken boven ons staart. Remy had net de hoop uitgesproken dat het wel over zou waaien. Maar zij kan het weten, want ze werkt in een tot restaurant omgebouwde wagon op het kleine stationnetje in Glenfinnan. En ze kreeg een beetje gelijk: een uur lang miezer, dat was alles.
We stappen na de wandeling weer op de fiets en fietsen langs de zuidkant van Loch Eil richting Ford William. De eerste druppels vallen al als we bij het pontje, een klein voetveer, aankomen. Aan de overkant ligt Ford William. De pont blijkt maar vier per dag te varen en de derde is net weg. 
En dan hebben we drie opties: of we wachten twee uur en drie kwartier in het kleine bushokje samen met nog vijf fietsers, òf we fietsen dezelfde weg weer terug om via de noordkant van Loch Eil naar Ford William te fietsen (20 km extra) òf we fietsen verder en gaan om Loch Linnhe heen (30 km extra).
Met z'n zevenen ruim tweeënhalf uur in een klein bushokje zien we niet zitten, tenzij de miezer ophoudt. Terugfietsen vinden we ook geen optie en daarom kiezen we voor het laatste.
En zo beginnen we aan de extra 30 kilometer om in Ford William te komen.
Voor de tweede keer in deze vakantie met regenkleding, maar dat kan gelukkig na een uur weer uit.

 

Ben

21 ben nevisWe hebben Ben ontmoet. Ben is stoer, imponerend, groot en hij schijnt niet altijd even vriendelijk te zijn. Als je Ben onderschat, raak je in de problemen. Toen we hem voor het eerst zagen, was hij in nevelen gehuld…
Dit is hem (foto): Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Britannië (1344 m). We hadden hem graag willen bezoeken, maar er gaat geen fietspad overheen. Toch heeft hij 's nachts over ons gewaakt: aan zijn voeten hebben we een prachtig wildkampeerplekje gevonden langs het Caledonian Canal, net ten noordoosten van Ford William.
Ben is trouwens het Keltische woord voor Berg.

 

Nessie

22 loch nessVergeef me mijn onbescheidenheid, maar ik denk het raadsel van het Monster van Loch Ness te hebben opgelost. Heel simpel: het monster zit niet meer in Loch Ness. Dat zit namelijk zo: de Schotse Hooglanden worden doorsneden door een smalle 160 km. lange kloof, de Great Glen. Daarin bevinden zich Loch Ness, Loch Oich en Loch Lochy. Het Caledonian Canal, dat er geheel doorheen is aangelegd, vormt een waterweg tussen Inverness en Ford William, waardoor de Noordzee en de Atlantische Oceaan met elkaar zijn verbonden. 
Met andere woorden, dat monster kan alle kanten op, waarom zou hij dan in Loch Ness blijven zitten? Nee, ik denk dat we er helemaal niet raar van op moeten kijken als we Nessie een keer bij Ter Heijde langs zien zwemmen! 

 

Inmiddels hebben we Inverness achter ons gelaten en fietsen we via Edinburgh naar Newcastle. Nog zo’n 700 kilometer.

Statistieken:

  • 20 dagen
  • 1431 km
  • 9 veerboten
  • Steilste klim: 30%
  • Hoogste punt: 400 meter

23 loch ness