We zijn al weer een paar weken thuis en kijken terug op een schitterende fietstocht. Hier rechts kun je de kaart bekijken van de gefietste route. Ook ga ik weer een film te maken, maar dat is meer iets voor de lange winteravonden. Wel heb ik een één minuut durende trailer gemaakt en die is hier te bekijken:

trailerschotlandop2wielen

Statistieken

  • Totale afstand: 2230 kilometer
  • Hoogste top was 462 meter (Drumochter Pass)
  • Geen lekke banden
  • Steilste klim: 30%
  • Van de droogste fietsvakanties ooit, staat deze reis op de 2e plaats

Dit jaar gaan we twee keer fietsen. In augustus fietsen we in drie weken van Bayreuth (D) naar Nederland via de Main, de Rijn, de Moezel en de Vennbahn. Als je ons wil blijven volgen, hoef je helemaal niets te doen. Mocht je je willen afmelden, dan kan dat onder aan de nieuwsbrief in de e-mail (maar dan mis je ook Japan volgend jaar!).

Schotland versus het weer

De eerste nieuwsbrief begon met een zin over het weer en daarom wil ik er nu mee eindigen. Omdat er nou eenmaal veel over te zeggen valt…
Voordat we vertrokken, kregen we steevast dezelfde opmerkingen: ‘Schotland is prachtig, maar het weer… en dan:

  • het regent altijd
  • het waait er altijd
  • in mei is het het nog veel te koud
  • er zijn midges (waar ik opgegroeid ben, noemen we ze mietsen, ook wel spottend pitbull-mugjes genoemd)

Voor ons klonk het als een perfect fietsvakantieland, behalve dan die midges. Vorig jaar hebben we Engeland overleeft met 25 van de 30 dagen regen. Dus…
Maar wat hebben we het getroffen!
Wie had verwacht dat we zo weinig regen zouden hebben?? Wij niet in ieder geval. In Schotland zelf hebben we maar twee keer regenkleding aan moeten trekken (verder één keer in Nederland en één keer in Engeland).
Nou hadden we ook wel geluk want we waren een paar keer tijdens de regen net op het goede moment op de juiste plek: een paar keer op een veerboot en een paar keer ’s nachts. Verder was het wel vaak (zwaar) bewolkt of mistig.
Deze fietsreis staat in ieder geval op de tweede plaats van droogste vakanties! Onze fietsreis in Denemarken in 2014 is daardoor naar de 3e plaats gezakt. Op de eerste plaats staat de fietstocht naar Rome in 2016 en op de laatste plaats staat Engeland, vorig jaar, met maar een paar droge dagen.
Wel hebben we veel (zware) wind gehad en was het soms aan de frisse kant. De eerste week was zelfs erg koud. Ik schreef in de tweede nieuwsbrief dat het de eerste nacht 0 graden was. Nou moet ik eerlijk toegeven dat we inderdaad thermokleding aanhadden (van merinowol), maar dat we te beroerd (lees: te moe, te koud) waren om ’s nachts naar buiten te gaan om extra kleding uit de fietstassen te halen. Tja…
De volgende koude nachten hadden we meer kleding aan en onze slaapzakken aan elkaar geritst zodat we elkaars kruik waren. En dat scheelde enorm.
Al met al denken we dat we een goede keuze hebben gemaakt door in de mei te gaan fietsen. Het was weliswaar fris, maar dat was eigenlijk perfect fietsweer. En we hadden geen midges!! En die heb je wel zodra het warm wordt en weinig waait. Ook zijn er nog weinig toeristen en dus kunnen we concluderen dat mei de meest perfecte maand was. Maar misschien is dat volgend heel anders en kun je geen rechten ontlenen aan het bovenstaande, mocht je volgend jaar in mei naar Schotland gaan. Het blijft Schotland…

Tot gauw!