31 monsterWe two have paddled in the stream,
from morning sun till dine;
But seas between us broad have roared
since days of long ago
 - Robert Burns (Schotse dichter)

We zijn weer thuis! En kijk eens wie ons zat op te wachten op het strand? Nessie!
Helemaal hier naar toe gezwommen! Ik las deze week op nu.nl dat er onderzoek zal worden gedaan met DNA-tests naar eventuele aanwezigheid van het monster van Loch Ness. Is dus niet meer nodig!

Wat is het warm vandaag! Twaalf graden verschil met gisteren. En het leek wel of half Nederland de kust had op gezocht. Wat een drukte! In de badplaatsen stonden we regelmatig in de fietsfile.

In Edinburgh klaagde ik nog dat ik nog lang niet naar huis wilde en stelde ik Remy voor om weer naar het noorden te gaan: Aberdeen, Inverness, John o'Groats, de Orkneys, de Shetlands, de Faeröer, IJsland, Groenland, Canada... enz. Maar Remy wilde dat niet. En toch, voordat ik daarover kon pruilen, werd het me wat makkelijker gemaakt om niet met tegenzin naar huis terug te keren: het werd opeens weer koud, rond de 11 graden, we hadden aanvankelijk dikke tegenwind en de route langs de kust werd - op een paar spectaculaire plekken na - best een beetje saai (of zijn we in Schotland zo verwend?) en ik berustte in mijn lot, dromend over warmere bestemmingen.
We vonden vlak voor de Schots-Engelse grens ons laatste wildkampeerplekje - in Engeland is dat verboden - en staken de grens over bij Berwick upon Tweed. Vrijdagmiddag begon het zowaar te regenen. Remy had had ondertussen zijn regenkleding al ergens in een tas verstopt, wat ik, ook al was er al tien dagen niets gevallen, tamelijk optimistisch vond. En zo fietsten we in de regen Newcastle binnen. Daar was het een maand geleden allemaal begonnen, bij de Muur van Hadrianus…
Newcastle werd in de tweede eeuw gesticht door de Romeinse keizer Hadrianus ter versterking van de muur. Zaterdag - het was gelukkig weer mooi weer - bezochten we het Segedunum, de eerste nederzetting van de muur. En zo werd de cirkel gesloten.

Even binnenkijken?

32 fietsenOndertussen nieuwsgierig geworden naar wat we eigenlijk allemaal meezeulen?
Hierbij een kleine rondleiding:

Remy’s fiets

 • verdeeld over de achtertassen: keuken, gereedschapskist, elektronica, schoenenrek, 2 luie stoelen, whiskyvoorraad
 • bovenop: tiny house (met zonnepanelen op het dak). Soms een droogrek met wasgoed
 • rechter voortas: kledingkast Remy
 • linker voortas: kledingkast Gea
 • stuurtas: kluis met kostbare bezittingen en boekenkast
 • cockpit: GPS, fietscomputer

Gea's fiets

 • verdeeld over de achtertassen: linnenkast, badkamerkast, bedden
 • gele tas bovenop: voorraadkast, servieskast, wijnkelder, rommelzolder. Daar soms bovenop: droogrek
 • in Schotland gekocht: voortassen, omdat we nu extra kleding en schoenen bij ons hadden én omdat we soms voor twee dagen eten bij ons moesten hebben. Dat zijn nu twee extra voorraadkasten
 • stuurtas: inhoud van een damestasje (= o.a. zakmes, usb-kabels, multitool)
 • cockpit: GPS, fietscomputer, routekaart, eventueel telefoon.

En voor de oplettende lezer: inderdaad, bij mij zit het meeste gewicht op het zadel en bij Remy hangt het meeste gewicht aan de bagagedrager. Zo hebben we alles eerlijk verdeelt…

Naschrift

Ondertussen is er in mijn familie enige commotie ontstaan: men is het er niet over eens welke ingrediënten mijn opa en oma gebruikten voor het maken van balkenbrij. Een van mijn ooms liet zelfs weten bereid te zijn dit uit te vechten.
Als daar maar geen balkenbrij van komt...

berwick upon tweedkliffen berwick upon tweedalnwick castlealnwick b&bnewcastle