Dinsdag 25 juli 2017

draisine 1817De fiets viert dit jaar zijn 200e verjaardag! Op 12 juni 1817 reed Karl Drais voor het eerst op een bestuurbare loopfiets door Mannheim (D).
En juist in dit fiets-feest-jaar gaan wij fietsen in Engeland. Het land waar de fiets in zijn huidige vorm is ontstaan.

De oervorm van de fiets uit 1817 was meer een ‘loopmachine’ waarvan de trappers ontbraken, maar de basis voor de huidige fiets werd echter in Groot-Britannië gelegd. In 1867 bouwde de Engelsman James Starley een zogenaamde bi. Je kent ze wel: een enorm wiel aan de voorkant en een klein wiel aan de achterkant. Maar deze hoge bi was niet erg veilig en valpartijen waren soms fataal. Fabrikanten zagen zich zelfs genoodzaakt om cursussen veilig fietsen aan te bieden. Toch was de hoge bi erg populair. Uiteindelijk grepen de autoriteiten in. Een rijbewijs werd verplicht gesteld en het rijden op openbare wegen werd verboden.
Gelukkig voor ons werd de fiets doorontwikkeld en in 1888 vond de Schot John Boyd de luchtband uit. In de decennia daarna werd de fiets steeds verder verbeterd, maar het basisontwerp is tot op de dag van vandaag eigenlijk niet veranderd.

grondlegger fietsvakantie

Goed, tot zover deze historische inleiding… Wij vertrekken 27 juli naar Engeland voor een fietsvakantie van ruim vier weken.
We zouden natuurlijk deze vakantie op een waterfiets kunnen beginnen - het ligt tenslotte aan de overkant van het water - maar 170 kilometer vonden we te ver. En we hebben ook geen waterfietsen.

Ons plan:
Donderdagavond 27 juli nemen we de nachtboot naar Hull. 50 kilometer ten noorden van Hull beginnen we aan de Way of the Roses, een 275 kilometer lange route van de oostkust naar de westkust.
Vanaf daar fietsen we naar het zuiden, naar Bristol. We zullen dan gebruik maken van de bewegwijzerde nationale fietsroutes.
In Bristol pakken we de Hart van Engeland-route op die via Londen naar Harwich gaat.
Op zaterdagavond 26 augustus varen we met de nachtboot van Harwich naar Hoek van Holland. En vanaf daar is het nog 6 kilometer fietsen naar ons huis.

 

anwb fietsbord engeland

Dit ANWB-fietsroutebordje staat 5 kilometer bij ons huis vandaan

------------

N.B. de Illustratie is van ©Vonk uit Vogelvrije Fietser.