Woensdag 10 augustus 2017

Laat ik beginnen met een statement: fietsen door Groot-Brittannië is zwaarder dan fietsen over de Alpen... echt. Het is niet de hoogte van de bergen; we komen deze vakantie niet boven de 450 meter. Afgelopen jaar fietsten we langzaam maar gestaag door de Vogezen, de Alpen en de Apennijnen. Het was zwaar, maar niet zo vermoeiend als steeds moeten klimmen en dalen. Hier in Engeland gaat het up and down, up and down. De ene heuvel nog steiler dan de ander.

Ook het steeds wisselende weer helpt niet. Zonnebrandcrѐme, regenponcho's en warme truien wisselen elkaar in snel tempo af (never a dull moment). Het schijnt hier vijf graden kouder te zijn dan normaal en zelfs de Engelsen klagen over de vele regen die er valt.  Wij zijn inmiddels gestopt met klagen - Remy klaagde überhaupt niet, maar ik mopperde behoorlijk in het begin - en nemen het weer zoals het is. We raken er aan gewend. En ondertussen genieten we enorm van de schitterende uitzichten, het weelderige groen, de gezellige (en droge en warme) pubs en de vriendelijke Britten. Voorlopig willen we nog lang niet naar huis!

Ergens in Shropshire, aan de rand van het bos, even voorbij een bijna onmogelijk steile heuvel en dicht bij de grens van Wales en Herefordshire wonen de ouders van mijn vriendin Penelope.Helemaal buiten adem, bijna de uitputting nabij, kwamen we daar afgelopen zaterdag aan. Ik pufte dat ik daar nooit meer vandaan zou gaan en Remy hijgte dat hij daar nooit meer op de fiets terug zou komen. We zijn er tot maandag gebleven. Penelope was er zelf ook met haar gezin en het gezin van haar zus. We hebben daar een heerlijk 'vrij' weekend gehad, zijn zondag naar een typisch Engels dorpsfeest geweest in Herefordshire en hebben een mooie wandeling gemaakt in Shopshire Woods.

Inmiddels zijn we in het zuiden van Wales en hebben vandaag het hoogste punt van de hele fietsvakantie bereikt in Brecon Beacons National Park. Wel 450 meter... Morgen komen we in Cardif aan en over een paar dagen zijn we in Bristol. We zijn nu al over de helft van de route, maar nog niet op de helft van onze vakantie. Waarschijnlijk zullen we nog een extra rondje maken in Zuid-Engeland, maar eerst maar eens richting Londen! 

Een kleine impressie van Shropshire en Wales (klik op de foto's om ze te vergroten):

The Beatles in LiverpoolShropshire HillsShropshire HillsLllandrindod Wells, WalesLllandrindod Wells, Wales"Rush hour" in Wales...Rhayader, WalesLlandrindod wells, WalesBuilth Wells, WalesTalybont Reservoir, Brecon Beacons, Wales