Woensdag 16 augustus 2017

Ik weet niet wat het toch is met die campings, maar de tentenveldjes voor trekkers liggen meestal het verst van de toiletblokken vandaan. En dan zit ook nog eens de damesafdeling precies aan de verkeerde kant. Al die sleurhutten waar je eventueel een emmer in kwijt kan, staan er een stuk dichterbij, terwijl wij, minimalisten zonder iets dat als wc-pot kan dienen, er het verst voor moeten lopen. Dan ben ik altijd blij als er achter de tent struiken staan. Deze camping heeft ook struiken achter ons tentje, maar ik was er dit keer minder gelukkig mee. Het waren brandnetels. En daar wil je echt midden in de nacht niet door gekieteld worden. Sowieso nooit. Wel.... laten we zeggen dat ik gestraft ben voor het feit dat ik vanacht de bosjes voor het toilet verkoos. Meer wil ik er niet over kwijt...

We staan inmiddels in Oxford op een camping. Hier blijven we een extra nachtje. De voorgaande dagen waren zeer wisselend. Zowel wat het weer betreft als de route. Zaterdag fietsten we 100 kilometer van Cardiff naar Bristol. De route was saai, maar omdat vooral het eerste gedeelte bijna alleen dalend was, konden we lekker doorfietsen en waren we halverwege de middag al in Bristol.

Zondag hadden we mooi zonnig weer en de route was totaal anders. Tussen Bristol en Bath ligt een prachtig fietspad, het Bristol and Bath Railway Path. Dit pad bestaat uit een vlak fietspad van 21 kilometer dat tussen 1979 en 1986 is aangelegd boven op de voormalige Midland Railway. Het is het eerste wandel- en fietspad dat door Britse fietsorganisatie Sustrans is aangelegd. Langs de route staan oude onderdelen van treinen en stations. De oude stations dienen tegenwoordig als pub.
Volgens Remy was het nadeel van zo'n mooie route dat het teveel afleidt en dat je daardoor niet lekker door kan fietsen, maar mij deert dat niet, ik vermaak me prima zo. Ook na Bath (een mooie stad!) was er van lekker doorfietsen geen sprake. Tot aan Bradford on Avon reden we over het jaagpad langs het Kennet and Avon Canal en omdat het zondag was ѐn prachtig weer, moesten we het smalle pad delen met veel fietsters, maar vooral veel voetgangers. Maar wat was het mooi... 

Het Bristol and Bath Railway Path bij Warmley Kennet en Avon Canal

Ten noorden van Bradford on Avon ligt Chippenham. De week ervoor hadden we een mail van Kit gekregen met de vraag: komen jullie ook door Chippenham? Nee, antwoorde ik toen, maar omdat we onze route gewijzigd hadden en er toch doorheen of langs zouden komen, mailde ik Kit later weer met de vraag wat er dan zo bijzonder was aan Chippenham. Wel, daar woont de van oorsprong Nederlandse Jack, een vriend van Kit. En Jack is verantwoordelijk geweest voor een fietsroute in die omgeving en zou het leuk vinden om ons te ontmoeten.

Bij Jack en Jan in ChippenhamEn zo kwamen we zondagavond aan bij Jack en zijn vrouw Jan. We hebben daar een zeer genoeglijke avond gehad en de volgende ochtend vertrokken we met een door Jack gemaakte kaart richting The Cotswolds. Het regende weer en het begin van de route vond ik zelf een beetje saai. Dit werd anders vanaf Cirencester waar we de Cotswolds in reden.
De Cotswolds is een landschap met vele heuvels en nee, dit keer zijn ze gelukkig niet zo steil. Het coulisselandschap (halfopen landschap met houtwallen en heggen) van veel dorpen en stadjes is karakteristiek vanwege de gebruikte honingkleurige kalksteen voor muren en daken. Het is er vooral grasland met enkele bossen. Oxford ligt er in het oosten en Bath in het westen. We kwamen door idyllische dorpjes als Burton on the Water, Lower Slaughter en Stow on the Wold. Via een jaagpad langs de Thames, die zijn oorsprong heeft in de Cotswolds, bereikten we gisteren de oude universiteitsstad Oxford.

Coln Rogers (Cotswolds) Lower Slaughter (Cotswolds) Moreton in Marsh (Cotswolds) Oxford Canal