Klik op de foto's voor een vergroting

 

Even was ik bang dat Remy onze badkamer opnieuw wilde gaan verbouwen, zo handig vindt hij de Japanse badkamers. Gelukkig heeft hij mij gerust gesteld met de mededeling dat we niet in dit huis, maar wellicht in een volgend huis kunnen overwegen een Japanse badkamer te bouwen. Ik ben blij dat we geen verhuisplannen hebben. Niet dat ik niet te spreken ben over de Japanse badkamers, zeker niet, maar voor wie het nog niet wist: we hebben bijna elf maanden gedaan over het bouwen van een nieuwe badkamer.


Maar goed, dat terzijde. Laat ik eerst even bij de ingang van een Japans huis beginnen: de hal. Als je de voordeur binnenkomt, trek je eerst je schoenen uit en verwissel je deze met slippers. Het is ten strengste verboden met schoenen een huis binnen te gaan. De ruimte bij de voordeur wordt gebruikt om de schoenen te laten laten staan.

101 20130508 210720De rest van de hal ligt iets verhoogd en heeft een houten vloer, evenals de (woon)keuken en sommige andere ruimtes. Dan zijn er nog de traditionele kamers met tatami-matten (matten van rijsstro), van elkaar gescheiden door schuifdeuren. Voordat je zo'n kamer binnengaat, trek je je slippers uit en loop je op sokken of (schone) blote voeten verder. Deze kamers worden gebruikt als zit- en/of slaapkamer.


Omdat het gemiddelde Japanse huis klein is, veel kleiner dan een westers huis, worden sommige ruimtes voor meerder doeleinden gebruikt. De kamer met tatami-matten is bijvoorbeeld overdag een zitkamer en 's nachts een slaapkamer. Er staan geen stoelen, Japanners zijn gewent om op de hurken of de knieën te zitten aan een lage tafel (Remy en ik zijn hier niet zo goed in en zijn bang Hurk-RSI te ontwikkelen als we hier langer blijven). 's Avonds wordt alles opzij geschoven en haalt men een 'futon' (matras) en beddengoed uit de muurkast om deze op de vloer te leggen.


Het toilet kan een westers toilet zijn, of een hurktoilet. Het westers toilet is vaak voorzien van een verwarmde toiletbril en van een elektronisch bedieningspaneel met allerlei knoppen voor handigheidjes: billensproeiers (2 soorten) waarvan je de hardheid van de straal ook nog kan instellen, een billenföhn, doorspoelgeluiden om je eigen geluiden te maskeren en een knop voor het doorspoelen zelf. Ik kwam een keer met schaamrood op de kaken en een kletsnatte rug naar buiten: ik had nog niet helemaal door hoe de billensproeier werkte. En de billenföhn reikte vervolgens niet ver genoeg...

Voordat je het toilet binnengaat, trek je je slippers uit en doe je speciale toiletslippers aan. Ik vrees het moment dat ik de wc-slippers een keer vergeet uit te trekken...



 

Speciale toiletslippersGeen toiletslippers? Dan kun dit plankje uitklappen en daar op gaan staanGeavanceerd toilet

 

Japanse badkamerEn dan nu de badkamer. Eerst is er een soort voorportaal met de wastafel en de wasmachine. Hier kleed je je uit om vervolgens de natte ruimte te betreden. Je gaat zitten op een krukje en maakt je nat met een sproeier of door een bak water over je heen te gieten. Vervolgens was je je grondig en spoel je je weer af. Pas als je helemaal schoon bent en de zeep goed is weggespoeld, ga je in het (gloeiend) hete bad zitten.

Een Japans bad is geen middel om jezelf te reinigen, dit gebeurd buiten de badkuip, maar een middel om je te ontspannen. Het compacte en diepe bad is gevuld met erg heet water. Inmiddels hebben we door hoe we het beste deze uitdaging aan kunnen gaan: snel instappen en gelijk gaan zitten. Vervolgens niet bewegen want dat doet pijn. Na een tijdje wen je er aan en als je niet uitkijkt wordt het een weldaad en wil je er eigenlijk niet meer uit. Als je uit bad komt, doe je er verstandig aan om koud water over je heen te gieten anders ga je vreselijk zweten. Het is me trouwens al een paar keer opgevallen dat het veiligheidsknopje op een kraan, die bij ons op 38 graden staat, op een Japanse kraan pas bij 50 graden vast klikt! Als we na de vakantie zo rood als een kreeft terug komen komt dat niet door de zon, maar door het Japanse bad. Dit was zo'n beetje het gemiddelde Japanse huis in een notendop. En voorlopig ben ik erg blij met onze westerse zelfgebouwde badkamer!

Deze bovenstaande omschrijving van de badkamer geldt trouwens ook voor openbare wasgelegenheden (onsen). In Japan schaamt men zich niet of veel minder voor naaktheid en er wordt gezamenlijk gebadderd (mannen en vrouwen gescheiden). In dat geval heeft het 'voorportaal' planken met daarop manden om je kleding in te doen. De natte ruimte heeft ruimte voor meerdere krukjes en het bad is heel groot.

 

Onsen (openbaar badhuis):

 

De natte ruimte met badNa het bad kan je hier jezelf verzorgenHandig èn noodzakelijk voor de argeloze buitenlander