Wij begrijpen het Japanse afvalbeleid niet zo goed. In het land van reinheid, hygiƫne en gescheiden afvalinzameling, zijn er bijna geen afvalbakken te vinden op openbare plekken. Je wordt geacht zelf je rotzooi mee naar huis te nemen. Als we de stadsparken verlaten, of de speeltuinen, de prachtige picknickplekken en zelfs de campings, overal vandaan slepen we ons afval mee, soms wel een halve dag. Nou is tijdens een fietsvakantie het door het gebrek aan een huis het 'mee naar huis nemen' een probleem, maar gelukkig is er dan nog wel de Convenience Store, waar men wel altijd afvalbakken heeft staan. Maar dat is dan ook de enige mogelijkheid om ons afval kwijt te kunnen.
Stiekem ergens achterlaten gaat ons te ver. En ook al lijkt het soms toch een Japanse gewoonte, hierin passen we ons niet aan. Ik word er zelfs een beetje boos van. Dit is wel weer die typische Japanse tegenstrijdigheid: het land is over het algemeen erg schoon, maar we zien dikwijls al dan niet verbrand afval liggen. Soms midden in de natuur.
We zouden natuurlijk ook de regels heel letterlijk kunnen nemen en aan het eind van de vakantie thuis komen met kilo's afval. Maar dat wordt op Schiphol vast niet gewaardeerd.

 

VerpakkingsmateriaalVerpakkingsmateriaal

Tja... op deze manier krijgen we onze fietstassen wel vol met afval

 

Het 'afval-gedrag' is enigszins verklaarbaar. In Japan is er een groot verschil tussen 'binnen' en 'buiten'. Even kort door de bocht gezegd: 'buiten' is vreemd en interessert een Japanner niet zo veel, maar 'binnen' is intiem, knus en veilig en vraagt om een andere gedragswijze. Voor 'binnen' is men (mede)verantwoordelijk, voor 'buiten' niet. Dit heeft niet alleen toepassing op een bedrijf waar je werkt, een vereniging of sportculb waar je lid van bent, maar ook letterlijk op 'binnenshuis' en 'buitenshuis'. Opvallend vonden wij de hoeveelheid afval die we 'buitenshuis' tegenkwamen. De natuur, de openbare weg, het openbaar vervoer... dat is allemaal 'buiten' en dat wordt dan ook als zodanig behandeld...

 

Toch wordt er door de lokale overheid genoeg gewaarschuwd op straffe van een boete: (klik op de foto's voor een vergroting)

 

401 20130429 133421402 20130501 091416403 20130429 135131404 20130501 091404405 20130425 075143