kaart12nl

Klik op de kaart om te vergroten

 

E-mail van vrijdag 23 september 2016

Onlangs was er op de Nederlandse TV een item bij Een Vandaag over fietsen in Rome. Men concludeerde dat dat levensgevaarlijk zou zijn.

Na drie dagen door Rome te hebben gefietst, èn het te hebben overleefd, kunnen we inderdaad stellen dat Rome zeer fietsonvriendelijk is, de meest fietsonvriendelijke stad die we ooit per fiets verkend hebben. Maar om nou te zeggen dat het levensgevaarlijk is. Nee, dat vinden we overdreven, maar je moet wel een doorgewinterde èn brutale fietser zijn. Er zijn zelfs een paar fietspaden (al zijn die soms moeilijk toegankelijk vanwege hoge en steile trappen) en verder is het een kwestie van meerijden met het verkeer. En het verkeer gaat niet snel, daar is het te druk voor en als fietser ben je dan in je voordeel omdat je vaak sneller bent dan de auto's en, samen met de vele scooters, overal tussendoor kan glippen.

En hierbij is onze mening dat je een stad het beste op de fiets kan verkennen ongewijzigd gebleven.

Dat Rome een zeer boeiende stad is, hoef ik jullie vast niet te vertellen. We hebben lang niet alles gezien wat we wilden zien en daarom gaan we zeker nog een keer terug.

Ik had trouwens graag, om Asterix en Obelix te kunnen citeren, willen zeggen 'rare jongens, die Romeinen'. Maar het zijn eigenlijk helemaal geen rare jongens! Niets raars gezien. Nou ja, misschien dat ze soms hun auto dwars parkeren wegens ruimtegebruik. Maar dat is niet raar, dat is slim. Slimme jongens, die Romeinen!

Fietspad langs de Tiber in RomeWe hebben dus nog aardig wat gefietst en het ziet er naar uit, dat we zelfs de 3000 km gaan halen. Het scheelde ook dat de toiletten op de camping zo ver bij ons tentje vandaan stonden, daar gingen we steeds op de fiets naar toe. Na één keer de bijna 300 meter te hebben gelopen - en dat is erg ver als je nodig moet en oh, hoe wreed (Brutus is er niets bij) dan kom je er met knijpende billen binnen, staat er een klaterend fonteintje bij de ingang! - pakten we alleen nog maar de fiets en daar maak je dan ook de nodige kilometers mee.

Inmiddels zijn we aan de terugweg begonnen. We hadden voor het vliegtuig kunnen kiezen, maar dat is zo snel, zo abrupt. Nu rijden we op ons gemak door het landschap waar we eerst doorheen zijn gefietst.

Vanmorgen zijn we om 9:00 op de trein gestapt en kwamen om 17:00 in Verona aan. Hier staan we op dezelfde camping als een paar weken geleden. Morgen reizen we van Verona naar München en daar nemen we zaterdagavond de nachttrein naar Utrecht. Rond tienen hopen we in Den Haag aan te komen en dan is het nog maar een klein uurtje fietsen naar huis.

Arrivederci!

Remy & Gea

 

Fietspad langs de Tiber in RomeDwars geparkeerde auto in Rome

Om op het lager gelegen fietspad te komen (zie foto boven), moet je wel een steile trap af / Dwars geparkeerde auto in Rome