E-mail van donderdag 11 augustus 2016

Dag allemaal,

Eindelijk zal het er van komen, wij gaan op de fiets naar Rome!
Zaterdagochtend 13 augustus stappen we in Ter Heijde op de fiets en hopen ergens rond 20/21 september in Rome aan te komen. In de tussenliggende tijd laten we onze benen het werk doen, sturen onze armen af en toe een beetje bij en laten we ons hoofd uitrusten. Dat is eigenlijk de bedoeling...

Aanvankelijk wilde Remy met de trein naar Rome en dan terugfietsen en het liefst in het voorjaar. Daarvoor had hij allerlei goede argumenten: niet tegen de zon in fietsen, vaker wind mee, je fietst met het mooie weer mee, Italië is mooier in het voorjaar dan het najaar...
Allemaal waar, maar... voor mij was er juist iets heel anders belangrijk. Het verschil zit 'em eigenlijk maar in één woordje: fietsen we naar Rome of fietsen we naar huis???.
Juist ja.
Naar huis fietsen doen we elke dag al. Naar Rome fietsen doe je maar één keer in je leven. Zo simpel is het. Ik geef toe, het zit tussen de oren, maar toch... Gelukkig kon ik Remy overtuigen en dus fietsen we naar Rome.

Vertrek uit Ter HeijdeDoor collega-fietsvakantiegangers wordt ons dan gevraagd: met wie gaan jullie naar Rome? En daarmee bedoelen ze niet 'Remy met Gea' of vice versa, maar 'met Benjaminse of met Reitsma'...
En dat betekent: welke fietsroute? Die van Paul Benjaminse of die van Hans Reitsma? Dat zijn namelijk de enige twee beschreven fietsroutes vanuit Nederland naar Rome.
Nou zouden we zelf een route kunnen uitstippelen of gewoon het kompas (of de zon) volgen, maar waarom een wiel uitvinden dat al twee keer uitgevonden is? De keuze was lastig. Als we op de verhalen af mogen gaan zijn beide fietsroutes allebei erg mooi (maar dat lijkt me ook de minste voorwaarde waar een fietsroute aan moet voldoen).

Uiteindelijk hebben we een combinatie gemaakt van 3 fietsroutes:

  • 0. Van Ter Heijde naar Maastricht fietsen we 'op eigen houtje'. Nou ja, op 'eigen houtje'... tegenwoordig kun je via de de routeplanner van de Fietsersbond een route laten uitstippelen. Wij hebben gekozen voor de 'makkelijk-doorfietsen-route'.
  • 1. Van Maastricht naar Bellagio (aan het Comomeer) fietsen we met deel 1 en 2 van Onbegrensd fietsen naar Rome van Paul Benjaminse.
  • 2. Van Bellagio naar Venetië fietsen we met deel 2 van Onbegrensd fietsen naar Venetië. Ook van Paul Benjaminse
  • 3. Van Venetië naar Rome fietsen met met deel 2 en 3 van Reitsma's route naar Rome. Als er nog tijd is, maken we tussen Florence en Sienna een omweg via Pisa.
  • Op vrijdag 23 september vertrekken we met de trein vanuit Rome en komen dan zondagochtend 25 september aan in Ter Heijde.

Ciao!
Remy Bosch & Gea van Veen